Vandring

Fjelltur til Himmeltinden (931 moh)

Om

Med sine 931 meter over havet, er Himmeltinden det høyeste fjellet på Vestvågøy med god utsikt i alle retninger.

INFO HIMMELTINDEN
Startsted: P-plass Hauklandsstranda
Sesong: Sommer og høst. Vinter og vår på toppturski.
Distanse: 3,5 km
Høyde: 931 moh.
Vanskelighetsgrad: Middels
Varighet: 3 t én vei

Parkering
Parker på den store parkeringsplassen ved Hauklandstranda, og start turen herfra. Alternativ start er fra Uttakleiv. Da må du kjøre gjennom Uttakleivtunellen, og parkerer på en liten parkeringsplass ved den gamle skolen.

Veivalg
Uavhenging av hvilken side du starter på, skal du opp den gamle kjerreveien som går over Uttakleivtunellen. Allerede herfra har du nydelig utsikt. På kjerreveiens høyeste punkt flater terrenget noe ut, og du følger stien ved en stor stein, og fortsetter østover og opp Durmålsdalen. Herfra går det kun oppover!

Sure lår og søt utsikt
Selv om stien er god, får du utfordringer i form av melkesyre i låra! Du kan forvente deg en jevn, bratt stigning i vel 700 høydemeter, uten noen naturlige pauser i terrenget. Dette er rett og slett en eneste, lang oppoverbakke!
De fleste stopper på fortoppen på 931 moh. Her er den fineste plassen å ta en velfortjent rast og her får du den frieste fjelltoppfølelsen. Nyt den himmelske utsikten utover smaragdgrønt hav ved de nydelige strendene på Uttakleiv og Haukland. På den andre siden av Nappstraumen strekker Lofotveggen seg mot vest.
I toppvarden finner du en turbok som du kan skrive deg inn i.

Himmeltinds høyeste punkt (962 moh.) ligger på nordtoppen, hvor NATO-radaren står. Radaren som ble satt opp på 80-tallet overvåker det norske luftrommet. Det er ikke anbefalt å nærme seg radaren.

Som et supplement til Himmeltind, kan du gå på fjellet Mannen.
For å komme deg hit tar du av på stien som går rett vest fra kjerreveien på toppen av skaret mellom Uttakleiv og Haukland. Stien er noe luftig og bratt ved enkelte passasjer med noe klyving. Det kan bli sleipt og glatt her ved regnvær, så vær forsiktig.
Den gamle ferdavegen
Kystveien mellom Haukland og Utakleiv går på grusvei i flatt terreng, og passer godt for dem som ønsker en rolig og enkel spasertur i nydelige omgivelser.
Fra 1947 og frem til høsten 1998 når Uttakleivtunellen var ferdigbygget, var dette bilveien til Uttakleiv. Grusveien sniker seg rundt fjellet Veggen, helt nede ved havet, omgitt av nydelig kystnatur. Du kan enten gå veien frem og tilbake, lage en rundtur over fjellet på kjerreveien, eller fullføre rundturen ved å gå gjennom tunellen. På hver side av tunellen finner du en postkasse med refleksvester. Ta på deg en vest for å synes i tunellen, og legg den i postkassa på andre siden.

Ofte stilte spørsmål:
1. Hvor kan man parkere?
Det er en avgiftsfri parkeringsplass ved Hauklandsstranda. (pr okt. 2020) På sommeren kan det være vanskelig å finne parkering, siden det er et populært friluftsområde.
2. Kan barn være med på turen?
Barn som er vant til krevende turer kan bli med. Terrenget er bratt, men det er ingen utsatte partier.
3. Kan vi slå opp telt på Hauklandstranda?
Ja, men Vestvågøy kommune har en egen friluftsforskrift som regulerer hvor det er lov å sette opp telt på stranda.
4. Kan man ha med hund? Svar: Ja du kan ha med hund, men det bør være en hund som er trygge på høyder og luftige partier. Husk båndtvang i perioden 01. april til 1. oktober – OG så lenge det er beitende dyr i marka. Området har 1500 – 2000 beitende dyr. KRISTIN FOLSLAND OLSEN

Les mer

Fasiliteter

Spesielt tema
Sommer

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.