Vandring

Fjelltur til Kvalvika og Ryten (543 moh.)

Om

Kvalvika og Ryten i Lofotodden nasjonalpark er blant Lofotens mest besøkte turmål. Det er det en god grunn til. Utsikten fra fjellet Ryten er uten sidestykke, med den lange, gylne stranden i Kvalvika langt der nede.

Informasjon om Kvalvika/Ryten

Startsted: P-plass på Fredvang skole eller P-plass på Innersand
Sesong: Vår, sommer, høst. Om vinteren på ski eller med truger.
Distanse: 3,5 km direkte til toppen, 3 km direkte til stranda.
Høyde: 543 moh.
Vanskelighetsgrad: Lett
Varighet: 1,5 t én vei til stranda. 2 t til Ryten.

Turen til Kvalvika og Ryten lokker mange ut på tur. Her får du oppleve ekte Lofotidyll med steile fjell, smaragdgrønt hav og en imponerende sandstrand som frister badeløvene ut i bølgene.
Dette er en forholdsvis lettgått tur som passer for familier som liker å gå i fjellet. Det finnes flere varianter på turen, slik at man kan justere lengde etter eget ønske.
Kvalvika ligger på Moskenesøy, men tilhører Flakstad kommune. Området er kjent for sine mange vakre sandstrender. I tillegg til Kvalvika er Yttersand, Ramberg og Skagsanden alle verdt et besøk om du liker å gå barføtt på hvit korallsand. På Skagsanden finnes det muligheter for vannaktiviteter for både barn og voksne.
Nærmeste handelssentrum er Ramberg, syv kilometer fra Indresand. Her finner du bensinpumpe, butikk, turistinformasjon samt spise- og overnattingssteder.

Parker på Fredvang skole
Det er mange som ønsker å besøke Kvalvika. Turgåere oppfordres til å parkere på skoleplassen på Fredvang. Det er skiltet til parkeringen når du kommer over Fredvangbruene. Der finnes også ladepunkt for el-bil på skoleplassen om sommeren, samt rent drikkevann og søppelhåndtering.

Trivelig turterreng
Fra parkeringsplassen følger du veien til Indresand og se etter skilt som viser vei til stien som leder opp mot Einangen. Dette er en god sti som går gjennom lettgått turterreng over små knauser og koller. Stien går nord for Einangsvannet og runder sørsiden av kolle 290. Husk at sauer ikke skal presses og at under alltid skal være i bånd.
Fortsett videre oppover til du har Forsvatnet et stykke nedenfor deg på venstre hånd. Her i passet deler stien seg, og du må ta avgjørelsen om du skal opp på fjellet, eller gå direkte ned til stranden.
Velger du å bestige Ryten først, følger du bare stien oppover lia. Stien forgreiner seg, og velger du stien som går langs ryggen lengst til venstre får du den mest spektakulære utsikten. Her er det stupbratt ned, så vær forsiktig!

Formidabel utsikt
Utsikten ned mot Kvalvika gjør virkelig inntrykk. Bratte klipper reiser seg på hver side av bukta, og danner et fint rammeverk rundt den vakre stranden.
Mot selve toppen flater terrenget ut, og fra toppvarden ser du utover storhavet mot nord. Hva med å gjøre denne turen i midnattssol?
Etter fjellturen velger mange å ta turen ned på stranda. Kanskje for et forfriskende bad? Følg stien tilbake til Forsvatnet, og videre nedover bekken mot stranden.

Rundtur alternativer
Har du mulighet for å bli kjørt og hentet andre steder langs ruta, kan du gå en rundtur. Den korteste vil være fra Kvalvika, over Skoren og ned til Torsfjorden. Turen tilbake kan kortes ned ved å søke ned til Torsfjorden ved østenden av Markvannet.

Spørsmål ofte stilt om Kvalvika og Ryten:

Er turen familievennlig?
Ja, både turen til Kvalvika og Ryten er familievennlig. Stien er fin og ikke spesielt krevende, selv for de små. Det kan være du må beregne dobbelt så lang tid med små barn.

Kan jeg bruke drone på Kvalvika og Ryten?
Nei, Kvalvika og Ryten ligger i Lofotodden nasjonalpark. Av hensyn til dyreliv og uforstyrret friluftsliv er unødvendig støy og bruk av drone forbudt i Lofotodden nasjonalpark.

Kan man ta med hund til Kvalvika og Ryten?
Ja, men det er båndtvang i perioden 01.04 – 15.11. Flakstad kommune har en forskrift om utvida båndtvang av hensyn til beitedyr. Stien er god nok for små firbeinte, men hunden må kanskje bæres i små partier på stien til Kvalvika.

Les mer

Fasiliteter

Spesielt tema
Sommer

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.