Vandring

Fjelltur til Håheia (438 moh.) Værøy

Om

En av Værøys perler, Håheia – eller Håen, er en av de mest populære fjellturene på øya.

Om turen på Håheia
• Parkering: i Rømdalen
• Sesong: april – oktober
• Distanse: 2,5 km (en vei)
• Høydemeter: 438 moh
• Varighet: 2-3 timer tur/retur
• Vanskelighetsgrad: Lett tur som passer alle
• Startpunkt: Fra Sørlandet på Værøy

Fin tur som passer hele familien
Fjellet Håen er den nest største toppen på Værøy. For å komme til Håheia starter du på den delen av øya som heter Sørland. Følg stien i Rømdalen til du kommer til den første svingen på veien som går opp til radarstasjonen. Her finner du en tydelig sti opp til toppen som vil krysse veien på deler av turen. Du har fin utsikt mot Sørland på turen oppover, hvor du ser det meste av bebyggelsen på Værøy. Det er jevn og fin stigning hele veien til toppen.

Gamle ørnhus
På veien opp til Håen er det ikke bare nydelig utsikt over Sørland eller mot Mosken og Lofotodden i øst. Du kan nemlig også se restaurerte ørnehus langs veien opp, hvor de fra gammelt av pleide å fange ørn med bare hendene ved å gjemme seg i disse steinhusene. Vel oppe på toppen av Håen har du spektakulær utsikt mot Måstad og Måhornet. Måstad var ei bygd som var bebodd helt tilbake til 1200 – tallet og der er hustufter som stammer tilbake til 900-tallet. Toppen og utsikten fra Håheia er noe helt unikt og har du sett bildene her ifra vet du hva vi snakker om. Du kan se det azurblå havet og de kritthvite strendene omkranset av bratte fjell på hver side. På tilbaketuren kan du gå ned samme vei eller du kan fortsette ut mot Hornet og ned til Nordland, om du har tid til det.

5 ofte stilte spørsmål:
1. Er turen familievennlig? Svar: Turen er kjempefin for alle og passer ypperlig som en familietur. Pass likevel godt på barna på toppen da det er luftig helt øverst. Ikke gå i tunellene på natoveien på grunn av fare for steinsprang!
2. Kan man kjøre heile veien inn? Svar: Bilveien er nedlagt og de fleste setter ifra seg bilen når de kommer til Værøy. Ta beina fatt. Turen er nydelig!
3. Er turen lang og krevende? Svar: nei, dette er en tur som alle kan være med på og det er fin sti. De fleste bruker som regel 1t en vei.
4. Passer turen for de med høydeskrekk? Svar: Ja, turen passer de fleste, men det er luftig på toppen, så beveg deg ikke helt ut på kanten om du er redd for høyder.
5. Hvordan kommer man seg til Værøy? Svar: Du kan ta Moskenes fergen over til Værøy enten fra Bodø eller Moskenes. Det går også helikopter daglig fra Bodø til Værøy.

Les mer

Fasiliteter

Spesielt tema
Sommer

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.