Vandring

Fjelltur til Fløya (590 moh.) og Djevelporten

Om

Med utsikt over Svolvær sentrum og hele Lofotveggen, ligger Fløya. Dette er en fjelltur hvor du passerer fjellformasjonen Svolværgeita og Djevelporten, som er en stor stein kilt fast i et juv. På vei opp går du på en sherpatrapp som går under navnet «Djeveltrappa» – og er en attraksjon i seg selv.

Fløya er Svolværs byfjell, og har blitt enda mer tilgjengelig etter at det ble laget en sherpatrapp. Går du opp på Fløya har du en fantastisk utsikt over byen. Svolvær har 4700 innbyggere og er med det en av de mest folkerike bosetningene i øyriket. Svolvær har en småflyplass og anløp for både Hurtigruta, ferge og hurtigbåt. Her finnes et rikt utvalg av overnattingssteder, restauranter, gallerier og butikker.

Informasjon om Fløya og Djevelporten
Startsted: Parkering i sentrum eller på parkeringsplass ved foten av trappa i Blåtindveien.
Sesong: Vår, sommer og høst.
Distanse:1,5 km
Høyde: 590 moh.
Varighet: 2 t én vei.
Vanskelighetsgrad: Middels krevende til Djevelporten. Krevende om du skal helt opp til toppvarden.

Parkering
Turen starter øst for sentrum av Svolvær. Det er anlagt en parkeringsplass etter Blåtindveien, men denne fylles fort opp, så det kan være enklere å parkere i sentrum.
Turbeskrivelse
Stien leder fra parkeringsplassen og oppover lia til du kommer til sherpatrappa – eller «Djeveltrappa» – som den blir kalt på folkemunne. Trappa ble påbegynt i 2019, og er planlagt at den skal bygges videre etter hvert.
I trappa kan du sluke høydemetre dersom lårmusklene tillater det, men heldigvis er det laget en rekke fine benker underveis, hvor du kan slappe av og nyte utsikten.
Velg rett sti
Oppe på den første heia hvor terrenget flater noe ut, deler stien seg i to. Når du skal til Fløya og Djevelporten følger du stien som går rett frem. Den andre stien til høyre leder mot Svolværgeita. Hit går de som skal klatre opp den berømte fjellformasjonen. Er du interessert i dette, får du vite mer om klatreguider på turistinformasjonen.
Etter et lite stykke dreier stien østover og ender i et skar mellom fjellformasjonen Frosken og fjellet Fløya. Det er lagt klopper over myrterrenget. Terrenget videre oppover er nokså bratt og ulendt.
Bratt og eksponert
Når du når toppen av skaret ser du Djevelporten, en steinblokk som er kilt fast mellom to fjellsider. Det er svært bratt og eksponert her, og det er forbundet med risiko å gå ut på Djevelporten. Utvis stor forsiktighet om du velger å gjøre dette.
Stien mot Fløya fortsetter oppover og bortetter fjellsiden i en bueform. Det er en god sti, i luftig terreng, helt på kanten av en egg. Når du kommer på toppen vil storslått utsikt velte mot deg. Herfra vil du ha Vestfjorden og Svolvær for dine føtter! På denne fjellryggen er det god plass, og det er fint å sitte og raste her. Det er ikke mulig å gå ned fra fjellryggen på fremsiden over Svolværgeita – med utsikt rett mot byen. Følg derfor samme sti eller sti merket med Lofoten High5 sine blå og hvite merker tilbake.
Ønsker du å nå det aller høyeste topp-punktet må du ta hendene til hjelp og klatre opp en bratt og utfordrende passasje på 2–3 meter, før du enkelt kan gå de siste meterne opp til toppen, som er markert med en varde.
Tenk nøye på at det kan være mer krevende når du skal ned igjen, spesielt om det er vått!

Spørsmål ofte stilt om Djevelporten og Fløya:
Er turen familievennlig?
Ja, i selve trappen, for de større barna. Det er en del bratte partier og til dels krevende stipartier. Etter trappen er det også noen områder med klyving.

Les mer

Fasiliteter

Spesielt tema
Sommer

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.