Museum

Smeden i Sund/ Sund Fiskerimuseum – Inngang

  • Price

    100 nok

Åpningstider

01.06. – 31.08: 10:00 – 17:00

Fra 01.09. – Etter avtale. Grupper må bookes på forhånd.

Om

Historien om en av Lofotens eldste turistattraksjoner har noe eventyraktig over seg.

Driften ved museet og smia holdes i hevd slik det ble grunnlagt av Hans Gjertsen i 1947. Den offisielle åpningen av museet var i 1964, men grunnlaget ble lagt i 1963 ved åpningen av E10 (kong Olavs V vei). Som en av pionerne innen satsing på turisme i Lofoten gjennomførte smeden Hans Gjertsen sitt livs markedsstunt under åpningsseremonien. Bokstavelig talt banet han seg vei fram til kong Olav V igjennom folkemengden for å overrekke sitt kunstverk, skarven. Hans hadde spurt på forhånd om tillatelse men blitt avvist av arrangøren. Kongen derimot var veldig nysgjerrig på denne røsten som runget over folkemengden med ordene «Unnskyld du Konge! Får jeg overrekk deg en skarv?» Resten er historie.

I dag er det Tor-Vegard Mørkved som er Smeden i Sund. Sommeren 1987 begynte han hos Hans Gjertsen på prøve. Hans så fort at Tor-Vegard hadde stå på-viljen og teft for smedyrket, noe som førte til at han ble tilbudt lærlingeplass med mulighet for overtakelse av bedriften allerede høsten 1987. Da var Hans Gjertsen 70 år, og hadde 40 år bak seg som smed i Sund. I juni 1989 overtok Tor-Vegard driften av smia, og senere samme år besto han fagprøven som smed. Tor-Vegard og Hans jobbet sammen i flere år; Hans Gjertsen var aktiv nesten helt opp til sin bortgang i 2006. Dette tette samarbeidet har ført til en sømløs videreføring i kunst-tradisjon og historieformidling, Tor-Vegard har gjort videreføringen av smia og museet til sitt livsverk og misjon.

Historien om og rundt museet er mangfoldig. Den røde tråden er underholdningsfaktoren: igjennom formidlingen av lokal historie ispedd litt skrøner som krydder. Hans Gjertsen forstod verdien av show og ablegøyer, noe som førte til at Hans tok seg friheter rundt historien til enkelte gjenstander. Var historien mangelfull eller rett og slett kjedelig, førte dette til at neste gang du kom på besøk kunne det være en helt annen variant av historien som ble servert. Denne tradisjonen viderefører vi til en viss grad. Vi ønsker å være et helt unikt sted med unike opplevelser.

Museet har vært igjennom flere faser, men de siste årene har noe blitt helt klart for oss: dette stedet er å betrakte som en installasjon i konstant utvikling. Scenen er den samme, men nye ting og tilpasninger kommer til over tid. Vi har en større samling norskbygde båtmotorer, samt motorer fra Sverige, Danmark, Finland, England og USA. Disse stammer fra tidsrommet ca. 1901-1970, hvor den eldste som kan startes er fra 1908. I tillegg har vi eldre gjenstander fra fiskeri, samt båter og en samling av husholdningsartikler. De fleste ansatte på museet er lokale folk, noe som hever det autentiske. På museumsområdet ligger det en kafe, som drives av et selvstendig firma. Denne kafeen er mye brukt av bygdas befolkning og muliggjør derfor et møte med de lokale i en åpen setting.

Alle i Lofoten mener at deres hjemplass er den fineste – vi er ikke et unntak. Lyden av gamle båtmotorer og smedens taktfaste hammerslag er hjertet og pulsen av Lofoten!

Åpningstider:
01.06. – 31.08: 10:00 – 17:00

Fra 01.09. – Etter avtale. Grupper må bookes på forhånd.

Les mer

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.