Galleri

Glasshytta på Vikten

Om

I Nord-Norges eldste glasshytte skapes håndverk som står i stil til de røffe omgivelsene og den barske naturen på Vikten.

På yttersia av Flakstadøya, midt mellom kvasse fjell og med storhavet som nærmeste nabo, ligger Glasshytta Vikten. Bedriften ble etablert allerede på midten av 1970-tallet av Åsvar Tangrand, som med det ble Nord-Norges første glassblåser. I dag drives stedet av sønnen Anders Tangrand.

Hvis du er på utkikk etter flortynt glass og ørsmå detaljer, er Glasshytta Vikten neppe stedet for deg. Jakter du derimot på unike og rustikke produkter, gjerne med stein, metall og bobler, har du havnet i paradis.

Anders Tangrand er oppvokst på Vikten, og har blitt opplært i glassblåsing fra han var en liten guttunge. Senteret er godt tilrettelagt for at publikum skal kunne få være tett på når han arbeider og eksperimenter med ulike uttrykk. Du kan blant annet se når han lager telysestaker med kvartsstein, glasshjerter støpt på vaffeljern og når han – med sin helt egen teknikk – tryller fram røffe glassfisker.

Glasshytta har et utsalg som blant annet tilbyr blant annet karafler, skåler og ulike pyntegjenstander. De selger også den populære Lofotruna, en skulptur i smijern og glass, designet av Glasshytta Viktens grunnlegger. Lofotruna skal forestille mennesket, fisken og båten, og slik fange essensen av livsgrunnlaget for Lofoten gjennom tidene.

Helt siden starten har senteret tatt jevnlig mot glassblåsere fra blant annet Slovakia, Finland og Litauen. Ifølge Anders Tangrand bringer de spenning og dynamikk inn i glasshytta, og sørger for at publikum får stadig nye opplevelser.

Visste du at…
…kvartssteinen som benyttes i glasshytta er hentet fra fjellet rett ovenfor Vikten?

Glasshytta Vikten ligger helt ytterst på Flakstadhalvøya, ca 20 km fra Leknes. Når du har sett Anders Tangrand i aksjon i foran flammene, kan du nyte en kopp kaffe og hjemmebakte baker i anleggets kafé.

Om du heller vil ut på tur er en vandring langs havet til Hornneset virkelig å anbefale. Du kan også stikke til fjells, fra Glasshytta Vikten kan du gå rett opp til Hustinden eller Tverrfjellet.

Les mer

Fasiliteter

Aldersgrense
Aldersgrense
Spesielt tema
Sommer
Vinter

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.